Starta eget bidrag

Att starta eget företag är för många en dröm. Samtidigt är det få som vågar ta klivet från en kanske trygg anställning till att stå på egna ben. Som egen företagare får man till en början stå för det mesta själv och att bland alla utgifter försöka lyfta fram en rimlig lön är oftast inte att tänka på under uppstarten. Men du kan vara lugn, det finns i vissa fall hjälp att få. I Sverige kan man söka starta eget bidrag, ett bidrag tänkt att hjälpa nya företag under den ofta kritiska inledningen och främst vara ett stöd till den egna försörjningen.

Mer om starta eget bidrag

Starta eget bidrag är alltså till för att verka som stöd vid start av näringsverksamhet. Det är arbetsförmedlingen som betalar ut bidraget och kan ses som ett verktyg för att hålla nere arbetslösheten. Det ska helt enkelt hjälpa personer som vill prova på att driva eget.

Bidraget anses ofta vara begränsat och att det kanske är få som i slutändan får det. Man ska dock inte låtas sig skrämmas här. Har man i grunden en bra affärsidé så är man en god bit på vägen.

Vem har rätt till starta eget bidrag?

Som du kunde läsa lite tidigare så är starta eget bidrag egentligen ett verktyg för att minska arbetslösheten. Därmed är det först och främst personer utan jobb som har möjlighet att få detta bidrag. Generellt sett så kan personer som fyllt 25 år och är arbetslösa söka bidraget.

Dock ska man komma ihåg att detta kan skilja sig åt mellan olika kommuner och det finns även kommuner som har ytterligare bidrag att söka för den som vill starta eget.

Hur mycket får man i starta eget bidrag?

Det är lite olika faktorer som avgör hur stort detta bidrag blir. Bland annat så har det att göra med huruvida bidragstagaren har rätt till a-kassa eller inte. Om så är fallet innebär det att bidragsbeloppet är detsamma som man skulle fått av a-kassan. I övriga fall kan det röra sig om ca 233 kr per dag.

Hur söker man bidraget?

Det är i första hand arbetsförmedlingen du ska vända dig till om du är intresserad av starta eget bidrag. Här gäller det att du har en utförlig och genomtänkt affärsidé. Ju mer du tänkt igenom ditt företag och kanske till och med kan påvisa en stor sannolikhet att företaget ska gå med vinst så ökar dina chanser.

Som sagt så kan det skilja sig åt från kommun till kommun vilka som i slutändan får starta eget bidrag. Det kan bland annat ha att göra med arbetssituationen och helt enkelt hur mycket pengar kommunen har till detta.

Kom ihåg...

  • Har man extrainkomster blir bidraget lägre.
  • En bra och välskriven affärsplan är en grundförutsättning för att man ska kunna få bidraget. Ju bättre och mer genomtänkt din affärsplan är desto större är dina chanser.
  • I vissa kommuner finns ytterligare bidrag att söka för de som vill starta eget. Hör runt vad som gäller i just din kommun.

Mer information om lån och finansiering